Blog » Van mongool tot iedereen is anders

Van mongool tot iedereen is anders

Fascinerend, het lijkt wel of de "benaming" die de mens met een beperking meekrijgt iets zegt over de tijdgeest en de mate van integratie binnen de maatschappij van deze abnormale mensen, want zo werden ze in vroegere tijden ook wel genoemd.

Beste lezer,

Terwijl ik bezig ben met het verzamelen van informatie voor het schrijven van mijn eerste blog over mensen met een beperking kom ik er achter dat het woord "beperking" het meest recente woord is om een bepaalde groep mensen te duiden / in een hokje te stoppen. Ieder mens doet dit in meerdere of mindere mate omdat het brein te beperkt is om ieder individu apart te zien. Hierdoor hebben mensen van nature de neiging om slechts een aantal opvallende kenmerken te onthouden. Als een aantal kenmerken van een aantal personen overeenkomt, scheert iemand deze mensen over dezelfde kam, cq. plaatst men deze personen in hetzelfde hokje.

In vroegere tijden werd er totaal anders tegen mensen met een beperking aangekeken. Mensen die in de ogen van anderen een risico zouden kunnen betekenen voor het voortbestaan van het volk of ras vanwege een fysieke beperking of een verstandelijke beperking werden onwaardig genoemd. Mensen met een beperking werden weggestopt in schuurtjes of simpelweg vermoord.

Vanaf de vierde eeuw werden kinderen niet langer gedood, maar te vondeling gelegd, belandden ze in de slavernij of werden de straat op gestuurd om te gaan bedelen. Werd je in een rijke familie geboren dan kreeg je soms een "uitkering".

Fascinerend, het lijkt wel of  de "benaming" die de mens met een beperking meekrijgt iets zegt over de tijdgeest en de mate van integratie binnen de maatschappij van deze abnormale mensen, want zo werden ze in vroegere tijden ook wel genoemd.

Er zijn nog altijd benamingen in deze tijd die mij verbazen. Neem bijvoorbeeld het woord invalide.

Ik zoek het woord even op.

Van Dale heeft tegenwoordig al de nette versie dus daar valt niet veel lol aan te beleven.
Ik zoek nog even verder en vind de volgende beschrijving via de website www.woorden-boek.nl. , precies de beschrijving zoals ik me hem kon herinneren uit mijn jeugd net voordat gehandicapt(e) het modewoord werd.  Ik lees: Invalide --- door ongeval of ziekte niet meer in staat te werken, gebrekkig, ongeldig, verminkt, gehandicapt, kreupel, iemand die onvolwaardig is door chronische ziekte, door gestoorde functie of het gemis van ledematen.

Al deze benamingen waren ieder in zijn eigen tijd heel normaal.Als we het bovenstaande moeten geloven kunnen we participatiehulp.nl meteen opheffen, want de invalide mens blijkt niet in staat om te werken. Bovendien zijn ze ongeldig. Het doet me denken aan een ongeldig verklaarde invalidenparkeerkaart of gehandicaptenparkeerkaart.

Die kaart heeft een update nodig. Wat denk je van een beperkte parkeerkaart voor mensen met een beperking. Of word je dan nog verder beperkt als gehandicapte invalide.

Gelukkig is invalide niet meer van deze tijd en kunnen mensen met een beperking goed participeren in deze maatschappij. Het is niet dat het woord invalide nooit meer gebruikt wordt, de media vind het een prachtig woord om iedereen met een beperking te beschrijven. Hoewel ik tegenwoordig vaker het woord gehandicapt(e) tegen kom. Wat dat betreft lopen ze nog maar één benaming achter.

Ach soms weet ik het ook niet meer, ik betrap mezelf erop dat ik zelf nog veel te vaak het woord gehandicapte gebruik. Ook verwendicapte trouwens als ik mij weer eens in de watten laat leggen door  mijn valide vriendin met al haar beperkingen en eigenaardigheden. Weet je, eigenlijk zijn mijn vriendin en ik zo anders en toch ook zo hetzelfde. Ik heb mijn beperking zij haar beperkingen net zoals ieder ander mens.

Ik denk dat het gewoon heel simpel kan.

Vanaf vandaag spreken we niet meer over onvolwaardige, idiote, abnormale, gebrekkige, kreupele, achterlijke, invalide, mindervalide, andersvalide, gehandicapte, beperkte mensen of mongolen.

Vanaf vandaag zeggen we: 

Ieder mens is anders.

Bram Göring

Over Bram Göring

Bram kijkt al vanaf jongs af aan vanuit zijn rolstoel tegen de wereld aan. Als ervaringsdeskundige deelt hij vol verwondering via zijn blogs met diezelfde wereld zijn ervaringen. Bram is 11 weken te vroeg geboren hierdoor is hij spastisch. In zijn vrije tijd koppelt hij regelmatig zijn handbike aan voor een flinke fietstocht, is hij te vinden bij zijn vrienden of gaat hij op pad met zijn vriendin. Zijn droom is om het lef te hebben om als life coach aan de slag te gaan.

Bereik ons via: FacebookFacebook TwitterTwitter YouTubeYouTube EmailEmail